Voor de wervingscampagne van Bibliotheek Rotterdam interviewde ik Eden, van dertien. Over lezen, de bieb, haar oom de professor en 3D-printers. Het interview met haar lees je op de site van de bieb, en hieronder.
Eden Alingh (13)
‘Ik hou van boeken, en van lezen. Vroeger, toen ik klein was, kwam ik vaak in de bieb, nu minder, want ik heb weinig tijd om voor mijn lol te lezen. Voor school heb ik wel vaak boeken nodig. Voor geschiedenis of natuurkunde bijvoorbeeld, of voor een specifiek onderwerp voor een presentatie. Dat zijn misschien niet de allerleukste boeken, maar ik ben erachter gekomen dat je sommige dingen nu eenmaal niet op Wikipedia kunt vinden. Ik zeg er eerlijk bij dat mijn moeder de boeken ook weleens voor me haalt.
In real life
Ik vind het fijn om een boek in real life te kunnen vasthouden, dat is toch anders dan dingen van een scherm lezen. Mijn laatste biebboek voor school was De laatste halte, van Wendy Brokers, over een aanslag in Londen. En ik ben nu Lampje van Annet Schaap aan het lezen. Ik doe er al een half jaar over, omdat ik dus weinig tijd heb, maar het is zo mooi. Mijn ouders lezen het boek ook.
Met je handen werken
Ik zit in de tweede klas van het Rudolf Steiner College. De school past bij me, je krijgt er veel vakken waarin je met je handen moet werken en zelf dingen maakt. We krijgen bijvoorbeeld houtbewerken, textiel bewerken, edelsmeden, tekenen en schilderen.
Juist omdat ik hou van dingen zelf maken, had ik eerst niet veel op met zaken als 3D-printers en robots. Dan doet de techniek eigenlijk voor jou wat je zelf moet doen. Ik was ook bang dat dit soort apparaten het werk van mensen zouden vervangen.
De professor
Maar door mijn oom ben ik hier anders over gaan denken. Hij werkt als onderzoeker in Australië, we noemen hem thuis “de professor”. Hij is juist bezig met het ontwikkelen van 3D-printers. Via Skype vertelt hij me over zijn werk. Hij liet een keer zien hoe ze een tekening hadden ingescand en er met de printer een onderzetter van hadden gemaakt. Ik kwam er ook achter dat je met gerecyclede plastic flessen de vulling van een 3D-pen kunt maken. Iets wat je zelf hebt bedacht, zie je terug in 3D. En het hergebruiken van plastic is ook beter voor het milieu. Dat is toch eigenlijk heel gaaf?’
Hier lees je het interview dat ik had met Stadsdichter Dean Bowen.