Een kennis vroeg me wat het verschil is tussen ‘je’ en ‘jouw’.
Grammaticaal zijn zinnen als ‘Je broer kan niet zingen’ of ‘Jouw broer kan niet zingen’ allebei goed. Maar ‘jouw’ heeft een andere uitwerking op je lezer.
‘Jouw’ benadrukt het verschil tussen twee zaken
Stel: de broer van Piet zingt mee in die musical over Whitney Houston, en de broer van Jan zit in koor Geen Gehoor (Dit koor bestaat echt! Je moet auditie doen en wordt alleen aangenomen als je vals genoeg zingt). Dan kan Piet tegen Jan zeggen: ‘Jouw broer kan niet zingen.’ Hij bedoelt hier: in tegenstelling tot mijn broer.
Nog een voorbeeld. Als je zegt ‘Het is jouw beslissing’ geef je duidelijk het verschil aan tussen de ander, die de hele tijd allemaal knopen moet doorhakken en jij, die achteroverleunt en alles, mañana, mañana, laat gebeuren.
Of je zegt: ‘Het is jouw feestje’. Daarmee zeg je eigenlijk: ja, ho, ik ga niet beslissen of je oom Edward wel of niet moet uitnodigen.
Bij deze voorbeelden zou ‘je’ zelfs raar klinken. Je zegt niet: ‘Het is je beslissing’ of: ‘Het is je feestje’. Als je toch ‘je’ zou gebruiken in dit soort zinnen, voeg je als vanzelf, intuïtief, ‘eigen’ toe om de zin alsnog de nadruk van ‘jouw’ te geven: ‘Het is je eigen beslissing’, ‘Het is je eigen feestje’.
‘Jouw’ zorgt ervoor dat je je aangesproken voelt
Als iemand me vraagt: ‘Hoe ziet jouw agenda er de komende tijd uit?’ dan denk ik: aardig, hij richt zich allereerst op mij, en gaat straks kijken hoe hij zijn tijd aan de mijne kan aanpassen. Als je vraagt: ‘Wat is jouw idee hierover?’ dan laat je merken dat je je eigen ideeën even opzijzet en echt naar de ander luistert.
Reclamemakers gebruiken ook graag het woord ‘jouw’. Als je een advertentie ziet, moet het immers voelen alsof die advertentie er speciaal voor jou is. Goed voorbeeld hiervan is de coupon hierboven van HelloFresh. In dit korte tekstje gebruiken ze drie keer ‘jouw’.
Het gevaar van het persoonlijke ‘jouw’ is dat het een betuttelende ‘jouw’ wordt. Je moet geloven dat jij je eigen keuzes maakt, maar ondertussen is er een grote baas die jou zijn richting op probeert te sturen. Alsof een moeder tegen haar kleuter zegt: ‘Jij mag nu helemaal zelf jouw eigen tekening maken’ maar ondertussen bepaalt zij welke kleur viltstiften ze op tafel legt.
Een vriendin van me zei nog: ‘Veel ‘jouw’s’ achter elkaar klinkt ook te knauwerig.’
Wat vind jij?
Het voordeel van ‘je’
Het voordeel van ‘je’ is dat het neutraal is: het betekent gewoon ‘je’, zonder onderliggende bedoelingen.
P.S. Over de HelloFresh-tekst ‘Hou jij niet van pittig eten? Ja’ schrijf ik graag een andere keer.
Schrijftip 13: kies alleen voor ‘jouw’ bij een tegenstelling of als je iets persoonlijk wilt maken
Ha die Laura,
wat leuk allemaal en zulke uiteenlopende onderwerpen.
Ik kan wel wat met “je en jouw”!!
schrijf me maar op de lijst!!
groetjes en een fijn uit 2016 en begin 2017!
buurvrouw van Sophie
Leuk, Anneke, doe ik!